8. juni 2007

# 8: Podkasting, lytt på internett og finn dine favorittprogrammer!

Med podkasting mener man ikke-musikalske opptak eller videoopptak som er distribuert på internett. Det som skiller podkast fra ordinær streaming av lyd eller video er at leveringsmetoden for podkaster ofte gjøres automatisk ved hjelp av RSS. Med podkasting sendes favorittprogrammet direkte til deg som datafiler.
Redaktører av New Oxford American Dictionary anerkjente "podkasting" som "årets ord 2005", og definerte begrepet som: "a digital recording of a radio broadcast or similar program, made available on the Internet for downloading to a personal audio player".

Podkasting skjer på mange ulike måter, fra korte 1-10 minutters kommentarer (slik som Learning 2.0 programmets presentasjoner) til mye lengre personlige intervjuer eller paneldebatter.

Det finnes podcaster for enhver interesse og behov. For eksempel la NRK ut gamle Ibsenskuespill som podkaster under Ibsenåret i 2006. Det beste med teknologien er at du ikke trenger å ha en iPod eller MP3 spiller for å få tilgang til dem. Fordi podkaster benytter MP3 formatet, et populært komprimert format for lydfiler, er det eneste du egentlig trenger en PC med hodetelefoner eller høytalere.

iTunes, som er et gratisprogram fra Apple, er det de fleste forbinder med søking etter podkasts. Har du ikke iTunes installert så finnes det en rekke alternativer.

Oppdagelsestur:
For å finne ut mer om podkast, kan du starte med artikkelen på wikipedia.no
Det finnes mange oversikter over podkaster. Under finner du tre som i motsetning til iTunes ikke krever at du laster ned noe prgram:
Podcaster.no
Podcastalley.com

Yahoo Podcasts
Podcasts på iTunes

For deg som har lyst til å prøve podkasting selv (lenker for deg som har lyst til å prøve selv. Jeg fant dessverre ingen norske brukerveiledninger.)

Søk i Yahoo om "how to publish a podcast" gir en rekke treff
Odeo’s Studio – online recording studio.
Beginner's guide to Podcasts & Creating Podcasts
How to podcast tutorial

Utforskingsoppgave:

For å bli kjent med podkasting, skal dere se på ulike populære gjenfinningstjenester for podkaster. Let litt på egen hånd og finn en podkast som interesserer deg. Når denne er funnet, så kan du enkelt legge en RSS feed av denne podkasten inn på din bloglines konto, slik at når nye "programmer" utkommer så vil du få en beskjed om dette.

Ta en titt på en eller to av podkastoversiktene i listen og se om du kan finne en podkast som interesserer deg. Se om du kan finne en som er innenfor vårt fagområde, en med bokomtaler eller en som har biblioteknyheter.

Legg RSS feeden til en podkast på din Bloglineskonto

Lag en post på bloggen din som beskriver hvordan du gikk fram for å finne en podkast som interesserte deg. Fortell om du synes podkast kan være et nyttig verktøy for bibliotekene.


Frivillig ekstraoppgave:
Dersom du har lyst, så kan du jo prøve ut ITavisens tjenester og legge ut et lydopptak om dine egne erfaringer på bloggen din. Her kan du høre en podcast om podcast på IT-avisen.

(se Jamie's audiopost på Library 2.0 som et eksempel).

1 kommentar:

Brit Ho-) sa...

Hvorfor ikke legge ei lenke til
http://www.nrk.no/podkast/

det er jo et greit utgangspunkt her i Norge?