4. juni 2007

# 4: Direkte kommunikasjon, IM

Direkte kommunikasjon eller instant messaging (IM) er tekstbasert kommunikasjon over internett mellom to eller flere personer. IM kalles også chat. Begge parter må være pålogget samtidig, og man skriver beskjeder til hverandre som blir synlig på den andres skjerm med en gang meldingen er send. IM er nesten som å snakke sammen, men man skriver i stede for å bruke stemmen . Dette minner mye om epost, men er en mye raskere form for kommunikasjon. Det finnes mange ulike programmer for IM, vi skal se nærmere på to av dem.

Oppdagelsestur:
Med den Google-kontoen du opprettet da du laget deg blogg i # 2, kan du chatte med GTalk.
En annen mye brukt tjeneste messenger . Da trenger du en live-konto, eller knytte din epost til et .net passport. (uttales dot net)

Tilsvarende tjenester:
Yahoo Messenger
AOL/AIM Messenger
Noen av Messengertjenestene har og mulighet for å lydoverføring, og med et headset med mikrofon kan du også snakke med den du komuniserer med, som i en telefon.
Mest kjent er kanskje Skype, men også GTalk og MSN har støtte for lyd.

Utforskingsoppgave:
  • Opprett et .net passport hvis du ikke allerede har. (Det kan være en hotmail-konto, msn-konto eller du kan knytte en epostadresse du allerede har til .net passportet)
  • Legg gjerne inn en kommentar i denne posten om hvilken adresse du har valgt, slik at de andre deltakerne kan chatte med deg. (Tips, skriv @ som (a) så unngår du spam.)
  • Sjekk om PC du sitter ved allerede har Messenger installert, hvis ikke kan du installere programmet herfra: Sitter du på en offenlig PC kan du ta i bruk Web Messenger.
  • Logg deg på Messenger og legg inn dine kontakter.
  • Chat med en av dine kontakter.
  • Prøv også ut chat i GTalk, samme pålogging som din gmail-adresse.
  • Skriv en blog-post om IM og hvordan du likte det.
Bibliotekeksempler:
Biblioteksvar er en referansetjeneste hvor folk kan chatte med en bibliotekar, spørre om det de lurer på, og få svar direkte. Dette er en mye raskere måte å kommunisere på, og er et godt alternativ til telefonhenvendelser. Les mer om dette her: http://www.biblioteksvar.no/

Frivillig ekstraoppgave:
Meebo er et nettsted hvor du kan bruke alle dine ulike IM-kontoer. Du lagrer alle brukernavnene dine hos Meebo, og trenger dermed bare huske ett brukernavn og passord for å logge deg på alle tjenestene på en gang. Logg deg inn her og prøv selv: http://www.meebo.com/

For et bibliotek kan dette være praktisk til referanse-chat, siden biblioteket da er tilgjengelig for alle ulike brukere, ikke bare for dem som har samme IM-leverandør som biblioteket.

4 kommentarer:

Birgit sa...

Min IM-epost er birgitbibliotekar (a) gmail.com, den kan dere bruke til å chatte med meg både i Gmail og via Hotmail/MSN.

Velg "Legg til en kontakt", og skriv inn hele min epostadresse, birgitbibliotekar (a) gmail.com, så kan vi snakkes! (Erstatt (a) med @)

Bent sa...

Da har jeg også kommet så langt at jeg har fått meg en IM-epost: b.ek.lundebakken (a) gmail.com.

Jeg er tydeligvis bare den andre o kurset som har kommet hit, og det er vel egentlig litt betenkelig i og med at jeg ligger ca. en uke etter programmet. Men nå kan i hvert fall Birgit og jeg chatte sammen.

SynneM sa...

Min IM-adresse er autumnday77@gmail.com - også for både Gmail og Hotmail/MSN!
Synne

Elisabeth sa...

For ikke å snakke om Facebook's nye chattefunksjon... ;-)