5. juni 2007

# 5: Bilder og tagger

Tagging er en åpen og uformell metode for å kategorisere som gir brukere muligheten til å sette på emneord/stikkord på ulikt innhold på internett. Det kan f. eks dreie seg om nettsider, bilder eller bloggposter. I motsetning til en bibliotekkatalog, som følger strenge regler, er tagging fullstendig ustrukturert og fritt. Dette gjør at brukerne selv kan lage alle tenkelig assosiasjoner mellom innholdselementer på nettet. Dette gir selvfølgelig noen utfordringer i forhold til gjenfinning. Imidlertid er det flere steder mulig å se hvordan andre har tagget opp tilsvarende informasjon.

Bildedelingsnettsteder har eksistert siden 90-tallet, men det tok ikke ordentlig av før Flickr kom på banen og viste hvor stort og populært et nettsamfunn kan bli. Flickr har blitt det raskest voksende nettstedet for bildedeling på nettet og var samtidig et av de første nettstedene som benyttet seg av “tagging” for å skape assosiasjoner og forbindelser mellom fotografier og brukere av nettstedet.

Du kan også editere dine bilder på nettet. Picnik.com er et meget brukervennlig nettsted for dette formålet. Her kan du blant annet beskjære, fjerne røde øyne og rotere dine bilder. Kort sagt det meste av det som er mulig å gjøre i et enkelt prgram for bildebehandling.


Oppdagelsestur:

På denne oppdagelsesturen skal du ta en inngående titt på Flickr for å finne ut hva dette nettstedet har å tilby. Du skal også finne ut hvordan tagger fungerer, hva grupper er, og alle de andre kjekke tingene som folk bruker Flickr til.
Utforskingsoppgave:
For å utforske denne tjenesten kan du velge mellom to ulike oppgaver.
  • Utforsk Flickr og finn et interessant bilde som du har lyst til å lage et innlegg på bloggen din om. Lag enten en lenke til bildet, eller dersom du oppretter en konto på Flickr, så kan du bruke Flickr's blogging tool for å legge til bilde i innlegget ditt.En annen mulighet for å inkludere bilder I et blogginnlegg er å bruke Blogger's photo upload tool.
---ELLER---
  • Dersom du har lyst på en liten utfordring kan du lage en konto på Flickr og benytte et digitalt kamera for å ta noen bilder fra f. eks. ditt bibliotek. Last opp bildene til din Flickrkonto og tag minst et av disse bildene med 23tingom2null og marker bildene som public. Deretter lager du en post på bloggen din om ditt bilde og dine erfaringer med bruk av Flickr. Pass på at du inkluderer et bilde i den posten du skriver. Når du først har opprettet en konto, så bruker du Flickr's blogging tool.

Nå er det bare å sette i gang og ha det gøy med Flickr. Dersom du har lyst til å se noen andre fotonettsteder så kan du ta en titt på denne listen: Jamies anbefalinger & denne Wired historien.

PS: Noen ord om fotoetikette. Når du legger ut bilder av personer som enkelt kan gjenkjennes, så er det lurt å be om tillatelse først. Legg aldri ut bilder som ikke er tatt av deg dersom du ikke har fotografens godkjennelse. Oppgi alltid fotografens navn når du inkluderer en annens bilder på bloggen din.

Bibliotekeksempler:

1 kommentar:

Magnhild sa...

Ferdig med Bilder og Tagger. Er nok litt på etterskudd ...