18. juni 2007

# 18: Webapplikasjoner – lag og del dine dokumenter på webben

Tilgjengeligheten og bruken av online web baserte applikasjoner (tenk på teksteditorer og regneark) har eksplodert i bruk i løpet av de siste to årene, og det er ikke uten grunn. Disse effektive verktøyene lar deg enkelt lage og dele dokumenter på internett uten å ha installert denne typen av programmer. Noen spekulerer i at dette kan bety slutten for Microsoft Office og tilsvarende verktøy, mens andre mener at de ikke kan brukes i et kontormiljø. Uansett er det enighet om at slike verktøy dekker et behov.

En stor fordel med slike webbaserte applikasjoner er at de eliminerer problemene rundt ulike software versjoner eller filtyper, ettersom du sender dokumentene med epost eller beveger deg fra PC til PC. En annen fordel er at man veldig enkelt kan jobbe i samme dokumentet (med versjonskontroll) og lagre dokumentene i ulike filformater som HTML og pdf. Du kan også benytte noen av disse verktøyene, slik som Zoho Writer og Google Docs til å forfatte og publisere innlegg på bloggen din. Det er denne typen integrering med andre web 2.0 verktøy som gjør webbaserte applikasjoner så attraktive.

Oppdagelsestur:
På denne oppdagelsesturen skal du se nærmere på et webbasert skriveprogram som heter Zoho Writer. Lag et enkelt dokument og dokumenter så arbeidsprosessen på bloggen din. Dersom du har lyst på en ekstra utfordring så kan du jo eksportere dokumentet ditt som en HTMLfil eller publisere dokumentet gjennom Zoho til din egen blogg.


Utforskingsoppgave:
Opprett en konto på
Zoho Writer.

  • Utforsk nettstedet og lag et par tekstdokumenter.
  • Test ut Zoho Writers muligheter og lag et innlegg på bloggen din som dokumenterer dine oppdagelser.

Frivillig ekstraoppgave:
Har du lyst kan du også benytte Zohos "publish" til å poste dokumentet til bloggen din.

* Note: Du kan også benytte deg av
Google Docs
Dette er Googles online tekstediteringsprogram.

Bibliotekeksempel:

Ta en titt på en presentasjon som Drammensbiblioteket har brukt i opplæringen på Web 2.0. Presentasjonen er laget ved hjelp av ZohoShow.


Ingen kommentarer: