10. juni 2007

# 10: Musikk - LastFM - lytt til dine favoritter!

Når det gjelder musikk, har utviklingen gått raskt. Mye er endret siden det opprinnelige 23 ting kurset ble laget.

I dag anbefaler vi i stedet for LastFm hvor du nå bare får lytte til musikk i 30 sekunder pga opphavsrett, Myspace, YouTube, Spotify eller Wimp. Spotify er både en gratistjeneste og en betalingstjeneste. Du kan få invitasjon til en gratisversjon av Spotify.

Wimp er en streamingtjeneste og digital jukeboks som gir deg tilgang til enorme mengder musikk - alt fra punk og metal til soul og jazz - alt fra gamle klassikere til siste nytt. Det eneste du trenger å gjøre for å kunne spille av så mange låter du vil fra hele vårt musikkbibliotek, er å installere Wimp. Du trenger ikke tenke på hverken nedlasting eller lagring.

Hvis du i tillegg ønsker å ta med deg musikk på din MP3-spiller eller mobiltelefon kan du enkelt kjøpe musikk som MP3 filer for nedlasting direkte fra Wimp. Kjøp av MP3 blir tilgjengelig etter at du har brukt tjenesten en uke.


Denne ukens tema er musikk. Når du er ferdig med denne bolken, vil du ha klart å lage din egen radiostasjon. Antagelig blir du overrasket over hvor enkelt dette er og hvor mye fin musikk du kan høre på.

LastFM er en mulighet til å lage personlige radiokanaler. På Last.fm har du mulighet til å melde deg inn i grupper, tagge dine favoritter og andre ting som du allerede kjenner fra andre web 2.0 tjenester.

Det er veldig enkelt å gå på oppdagelsesferd i andres musikksmak, og finne andre med samme musikksmak. Det er enkelt å starte en annens radiostasjon og andre kan lytte til dine stasjoner.

Noe som bekymrer brukere av slike nettradioer er en avgjørelse som nylig er gjort i nemnden for royalties og copyright. Saken gjelder hvor mye nettradiostasjonene skal betale i royalties, kompensasjon til artistene hvis musikk de lever av. Tidligere har nettradioene betalt en prosentandel av inntektene sine i royalties. Da svært mange nettradiostasjoner har ørsmå eller ingen inntekter, er dette noe som har passet de fleste svært bra. Nå må nettradioene i stedet betale per lyttertime. Dermed kan populære gratistjenester på nettet som Pandora og LastFM være i fare.

Oppdagelsestur:
Intervju med noen av folkene bak LastFM
LastFM på Wikipedia

Pandora var en favoritt hos mange norske brukere. Dessverre er det nå slik at kun de som er bosatt i USA kan benytte denne tjenesten.

Utforskingsoppgave:

  • Opprett en radiokanal i LastFM med musikk du liker og lag en lenke til den på din blogg. Opprettelsen skjer her.
    I forbindelse med at du oppretter profilen blir du tilbudt å downloade The LastFM- software. Gjør det!
    Når du har opprettet din profilside og downloaded software så har du fått en profilside, som ligner denne:

















    og du har en ”player” som ligner denne:








    Når disse to tingene er på plass, kan du gå i gang med å lage dine egne radiokanaler.
    OBS! Dette forutsetter at du er villig til å betale en mindre sum. Dersom du ikke ønsker å gjøre det, finner du i stedet en annen kanal du ønsker å lytte til.

    • Finne en radiokanal eller lag din første kanal og legg en lenke til den i din blogg.
      Under fanebladet music kan du søke på alt fra kunstner til tagg. Bruk taggene og finn den type musikk du kan like, f.eks. jazz. Du får da opp en lang rekke tagger, hvor du velger den som passer deg best. Klikk på embed/add this og sett koden over i din blogg.
    • Lag en post på bloggen din som forklarer hvordan du gikk fram for å lage en radiostasjon eller søke fram en annens radiostasjon. Hva var det du likte og mislikte med nettstedet og hvorfor valgte du akkurat denne stasjonen? Er det noe ved dette nettstedet som kan være interessant å bruke på et biblioteks nettsider?

    Frivillig ekstraoppgave:
    Har du lyst til å gå enda dypere inn i LastFM så kan du ta en titt på dette:
    Finn et par andre radiostasjoner, som spiller musikk med en musiker du liker godt.
    Du kan også ta en titt på ”Charts” og se, hva som er populært hos lytterne.

    En nyhet i LastFM finner du under knappen Events, hvor aktuelle konserter annonseres. Se om du kan finne noen konserter på f. eks Rockefeller. Har du en personlig Google side, så kan du downloade en Google-gadget, som setter LastFM inn på din Google side.



Ingen kommentarer: