2. juni 2007

# 2: Blogging

En blogg (som er en forkortelse av ordet weblog) er en form for dagbok eller nyhetsbrev på nettet. Her kan du alene eller sammen med en gruppe skrive korte eller lange innlegg om hva som helst. Noen blogger om seg selv og sitt liv, mens andre blogger om rent faglige ting. Ikke sjelden kombineres det faglige og det personlige i en blogg. Bloggens form er enkel og rask og innleggene i en blogg blir derfor i en uformell og personlig stil.

En blogg kan beskrives som en enkel hjemmeside. Du kan opprette innlegg i form av tekst, bilder, videor osv. Innleggene vises kronologisk med de nyeste først. Det er gratis å opprette en blogg, og du kan velge om din blogg bare skal vises for spesielt interesserte eller være åpen for alle. Hvis du oppretter en blogg kan du også invitere andre til å være bidragsytere.

Når du oppretter en blogg kan du velge om du vil at andre skal kunne kommentere dine innlegg. Det anbefales å åpne for dette, fordi en av fordelene og gledene ved å ha en blogg er å kommunisere med andre og får tilbakemelding på det man skriver.

Blogger kan du lage din egen blogg på en enkel og rask måte.

  1. Opprett en konto
  2. Navngi din blogg
  3. Velg en mal
Oppdagelsestur:
For å finne ut mer om blogger kan du lese artikkelen på norske Wikipedia. Artikkelen på den danske Wikipedia lister opp argumenter i diskusjonen rundt blogger, både kritikk og forsvar av bloggen som medium.
Norske blogger er en oversikt over norske blogger og blogginnlegg.
Sonitus er det samme, men med et smalere og mer subjektivt utvalg.
Det er også mulig å opprette blogg på Wordpress eller på nettaviser som Dagbladet (blogging.no)og VG (vgblogg).

Utforskingsoppgave:
  • Opprett din egen blogg på http://www.blogger.com/
  • Gjennomfør de tre trinnen du blir guidet gjennom.
  • Skriv et innlegg til bloggen din, for eksempel om hvordan du synes læringsprosessen går så langt.
  • Husk å legg til etiketter (tags) på innlegget ditt, for eksempel "23ting".
  • Send en mail til en kollega og be vedkommende kommentere på din blogg.
  • Finn en blogg du vil kommenter, og legg inn en kommentar. Husk å legg igjen adressen til din egen blogg når du kommenterer på andres.
  • Dersom du ønsker flere oppgaver kan du eksperimenter med malene på bloggen din, skift farge eller legg inn et bilde av deg selv.
Bibliotekeksempler:
Det finnes utallige bibliotek og bibliotekarer som blogger rundt om i verden. Tord Høivik har på sin blogg Plinius laget en oversikt over norske "biblogger", både faglige og personlige. Den kan du lese her. Kanskje din blogg blir neste på listen?

Se også nettsiden Norske bibliotekblogger.

Frivillig ekstraoppgave:
Technorati er en søkemaskin på internett som indekserer over 80 millioner blogger og over 200 millioner annet brukergenerert innhold som bilder og videoer. Når du søker i Technorati søker du i det som kalles The Live web, det vil si det som skjer her og nå på nettet. På Technorati kan du enkelt følge lenker og kommentarer mellom blogger, og du kan se hvilke blogger, videoer og musikkalbum som er "hottest" i øyeblikket.
Du kan også sette opp din egen "watchlist" der du kan følge med i dine favorittemner, og få beskjed når disse nevnes i blogger eller andre nettsider.

Ingen kommentarer: