16. juni 2007

# 16: Mashups

En hovedsak med web 2.0 er at innholdet skal være åpent, tilgjengelig og løsrevet fra formen. Som et resultat av dette har vi fått Mashups. En mashup er en nettside eller webapplikasjon som kombinerer innhold fra to eller flere kilder til en ny tjeneste. Det finnes mange morsomme varianter av mashups og vi skal se på noen av dem nå.

Oppdagelsestur:
Ved Ann Arbor District Library har de laget en mashup som viser katalogdata på et katalogkort, og hvor lånerne selv kan skrive på sine kommentarer, slik som dette (klikk på bildet for å komme til nettsiden):
Hos Talis finner vi en prototype på en annen mashup, som kombinerer biblotekenes kataloger med google maps og amazon: Sjekk også ut de ulike Greasemonkey applikasjonene fra Talis. For eksempel LibraryThingThing som kombinerer LibraryThing med bibliotekenes online kataloger.

En annen mashup fra Canada kombinerer telefonkatalogen med Google Maps, og gir oversikt over biblioteker i Alberta:
Med applikasjonen MyStickies kan du sette digitale post-it lapper på nettsider hvor det noe spesielt du vil huske. Når du er logget inn i MyStickies kommer de gule lappene til syne og minner deg på hvorfor du bokmerket en gitt side, for eksempel slik som dette:

Les mer om mashups i engelsk Wikipedia. (Foreløpig har ingen skrevet om mashups på norsk wikipedia, så her er det bare å hive seg rundt for den som vil. Wikier er beskrevet i # 7.)

Mashup Awards er en nettside som kårer beste mashup hver dag og hver måned, og nyheter om Mashups finner man for eksempel hos Mashup Dashboard.

Bibliotekeksempler:
Det blir også arrangert konkurranser i å lage mashups med bibliotekrelatert innhold, blant annet av Talis i Developer Network, og den nye norske Biblioteklaboratoriet har lansert en tilsvarende konkurranse for norske bibliotekmashups.

Utforskingsoppgave:
  • Se gjennom de ulike maschup vinnerne hos Mashup Awards og fra Talis Developer Network og velg deg ut noen mashups du liker.
  • Beskriv mashupene i bloggen din.
  • Skriv en post i bloggen din om en mashup som ville vært nyttig for deg. (Her er det lov å fabulere fritt.)
Frivillig ekstraoppgave:

Ingen kommentarer: