12. juni 2007

# 12: Sosiale bokmerker

Del.icio.us er en sosial bokmerkingstjeneste som gir deg mulighet til å bokmerke en webside og legge til tagger for å kategorisere dine bokmerker.
Mange brukere synes at det nyttigste med Del.icio.us er det sosiale aspektet, som gir deg adgang til å se hvordan andre har tagget lignende lenker og hvordan du også enkelt kan finne andre nettsider som kan være av interesse for deg. Denne tjenesten kan sammenlignes med å titte i andres arkivskuffer, men som med sitt kraftige bokmerkingsverktøy er med på å bygge opp et kunnskapsnettverk.

Oppdagelsestur:

Gjør deg kjent med Del.icio.us ved f. eks å søke på spesielle temaer og se på ulike visningsmåter lenkene blir presentert i.

Andre tjenester:
  • StumbleUpon
    Surf på nettet ved hjelp av StumbleUpon verktøylinjen for å finne fram til interessante nettsteder, videoer, bilder med mer basert på dine interesser. StumbleUpon lærer seg dine preferanser og foreslår nettsider som du vil kunne like.
  • BlinkList
    Denne tjenesten lager lister som du kan dele med andre, eller du kan beholde de for deg selv. Du kan lagre nettsider for referanse, forskning eller bare for moro! Nettsidene kan du lese siden, når du har tid til å fordype deg i dem. Du kan også gjøre det slik at lenkene blir synlig fra din egen blogg.


Utforskingsoppgave:
  • Se på http://media.libsyn.com/media/ottergroup/Learning_2.0_and_Del.icio.us.mov for å få en god oversikt over funksjonene.
  • Ta en titt på Del.icio.us ved å bruke Buskerud fylkesbibliotek som eksempel.
  • Utforsk nettstedets muligheter og prøv å klikke på et bokmerke som også har blitt bokmerket av mange andre. Kan du se de kommentarere som de har laget og hvilke tagger de har brukt for å kategorisere denne referansen?
  • Lag en post i bloggen din hvor du skriver litt om dine erfaringer og tanker med nettstedet. Kan dette være en nyttig tjeneste f. eks i forbindelse med referanse?

Bibliotekeksempler:
Dublin City Public Library
Søk på taggen library2.0 i Delicious
Søk på taggen bibliotek2.0 i Delicious

Frivillig ekstraoppgave:

Har du tid og lyst, så opprett din egen Del.icio.us konto og finn ut hvordan i stedet for å benytte dine tradisjonelle bokmerker kan bruke dette nyttige verktøyet for samme oppgaven. Ved å benytte dette verktøyet, så kan du få tilgang til dine bokmerker fra hvilken som helst pc med internett i hele verden :-D

Note: Dersom du setter opp en Del.icio.us konto så er det enkelte ting det er lurt å vite om Del.icio.us sine verktøyknapper. To verkøtyknapper vil bli lagret på din nettleser, en knapp for å se dine bokmerker og en knapp for å bokmerke den nettsiden som du står i.

Ingen kommentarer: